I september 2014 röstade en majoritet av väljarna på partier som skulle begränsa vinsterna i välfärden. En tydlig majoritet uttryckte sin vilja. Den helt unika svenska oordningen att stora vinstdrivna bolag plockar ut vinst på skattepengar avsedda till vård och skola utan någon maxgräns eller skydd mot rovdrift skulle få ett slut. Svenska folket är emot fritt vinstuttag på mycket goda grunder i en fråga som debatterats öppet i flera års tid. Därmed borde saken vara klar.
Men när riksdagen i dag debatterar regeringens förslag om vinsttak har majoriteten ändrats utan mellanliggande val. En majoritet bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer rösta ner förslaget. SD som lovat sina väljare att stoppa vinsterna blev efter valet uppvaktade av välfärdsindustrin. SD bytte fot, lockade av näringslivets värme. Att svänga höger i vinstfrågan öppnar för samarbete med M efter 2018.
Har gått välfärdsbolagens ärenden
För det välfärdsindustriella komplexet finns det miljarder skäl att gå in tungt för att stoppa folkviljan och förändra riksdagsmajoriteten. Genom att smörja upp SD:s ledning har dessa vinstkramare säkrat välfärdsvinster på 15 miljarder per år. Man får många konsulter för 15 miljarder. Men man skulle också få 30 000 sjuksköterskor, barnskötare och lärare för samma summa.
Som Lennart Nilsson på SOM-undersökningen i flera studier visat är motståndet mot profit i välfärden kompakt långt in i borgerligheten. Det mest slående är att de borgerliga politikerna står så långt ifrån sina väljare i vinstfrågan.
Muf-basen Benjamin Dousa förklarade detta glapp i DN nyligen: ”…många tongivande politiker inom borgerligheten har gått skolkoncernernas ärenden i stället för att verka för ett så välfungerande skolsystem som möjligt.”
En slags kupp
Det han beskriver är inget annat än en slags kupp.
Vinstbegränsningen må falla. Men problemen finns kvar. Så länge ett enda barn i en friskola hade behövt en timme undervisning ytterligare eller en ny fotboll på gympan är vinstjakten ett svek. Om så bara en gammal människa på ett privatdrivet äldreboende förvägras en promenad i parken eller någon att prata med, innebär vinsterna att kvaliteten sänkts. Välfärden försämras när människors viktigaste och mest sköra behov förnekas dem. Inte för att det saknas pengar. Utan för att välfärdsindustrin och deras politiska företrädare i riksdagen bestämt så.
Daniel Suhonen
Länk till originalartikeln: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/L0GOwV/vinstlobbyns-lyckade-kupp-mot-folket