Hur ser det svenska samhället ut på tröskeln till 2020-talet? Den frågan ställdes till ett 40-tal forskare och utredare och svaret är ett allt hårdare klassamhälle. Länge talades om att klassamhället försvunnit. Att alla är medelklass nu. Men med 2000-talet återkom klassamhället och segregationen synbart i gatubilden. I politiken blev arbetarklassen plötsligt centrum för den politiska analysen med makt att avgöra val. Privatiseringar och nedskärningar i välfärden parallellt med stora skattesänkningar för dem högst upp gjorde sociala skillnader synliga igen.
Sverige är idag landet med de snabbast växande klyftorna, den svårast privatiserade välfärdsstaten och där klass återigen allt tydligare dömer människor till olika levnadsstandard, livslängd, liv. I denna bok ges statistiska bevis för klassamhällets existens i råa data, här skildras klassamhällets förändring, samtidigt som den uppdateras så att kön och etnicitet ges en given plats för förståelsen av dagens klyftor.
Här visas de skilda världar i ägande, makt och inflytande över delar av samhället som brottslighet, folkhälsa, mediemakt, företagsägande och anställningstrygghet. Bilden av ett allt hårdare klassamhälle med ett fåtal vinnare och miljoner förlorare framträder tydligt i ”Klass i Sverige: Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet”. Är det verkligen så här vi vill ha det? Här ges fakta för dig som undrar. Argument för dig som vill förändra. En samhällsanalys du har väntat på.
Redaktörer: Daniel Suhonen, Göran Therborn & Jesper Weithz.
Utgivare: Arkiv förlag & Katalys.
Format: Inbunden, 752 sidor.
Köp boken HÄR.
Släppseminarium och boklansering arrangeras digitalt via Facebook den 25 januari, 18-19:30. Livesändningen hittar ni HÄR.