I en tid av hög permanent arbetslöshet, stigande offentliga och privata skuldkvoter och låg global tillväxt menar journalisten Paul Mason att kapitalismen håller på att bli ett utdaterat allokeringssystem. I sin bok Postkapitalism: Vår gemensamma framtid skriver Mason om sin tes att den framtida kapitalismens inneboende karaktärsdrag undermineras i och med den digitala revolutionen och samhällets alltmer avancerade teknologi som inte är kompatibel med privat äganderätt.
Automatiseringen och den revolutionerande informationsteknologin har potential att omdana nuvarande produktionssystem och arbetsförhållanden. Till följd av robotisering och information som replikeras gratis kommer profitkvoter att falla i takt med att kostnader för flertalet nyproducerade varor och tjänster sjunker mot noll.
Mason menar att vi redan idag ser frön till denna framtida ’postkapitalistiska’ era, såsom parallella statslösa valutor, fullt automatiserade produktionsband och digitala allmänningar som Wikipedia som de senaste åren kommit att bli vitala alternativ till vinstbaserad produktion. Samtidigt menar Mason att möjligheter till att skapa ett framtida samhälle som bygger på ekonomisk jämställdhet och internationell solidaritet mellan människor och miljö är större än någonsin.
Paul Mason är en mångfaldigt prisbelönt journalist och gästprofessor från Storbritannien som bland annat varit verksam på Channel 4 och BBC.
Postkapitalism publicerades på engelska 2015 och ges nu ut på svenska av Ordfront förlag efter samarbete med Katalys.
Boken kan köpas via bland annat Bokus och Adlibris.
Mer information om boken finns på Ordfront förlags hemsida.