”DN skapade hotet mot demokratin”. Ledare 22 juni, Aftonbladet.


22 juni, 2018

Det finns en anekdot om Folkpartiledaren Bertil Ohlin. I en av Vasaparksduellerna med Tage Erlander debatterade de två om kommunalskatterna och trots professor Ohlins kunskaper i ekonomi tyckte publiken att Erlander hade rätt. Ohlin blev förbannad och skrek till publiken:
”Ni har fel.”

Han vann inte heller det valet mot Erlander.

Jag kom att tänka på anekdoten när jag läste Peter Wolodarskis söndagskrönika i Dagens Nyheter (27/5). Texten med rubriken ”Rekordsiffrorna vi inte får prata om i Sverige” handlar om alla makroekonomiska fakta i form av extremt hög sysselsättning, sjunkande arbetslöshet och hög tillväxt.

De fick Wolodarski att uppmana Socialdemokraterna att tala om att det går bra för Sverige.

Till skillnad från många andra borgerliga ledarsidor har DN under Peter Wolodarski inte kantrat högerut i migrationsdebatten, men samtidigt är det något i hans hållning som skaver. På många sätt är det DN:s långvariga politiska projekt som skapat den perfekta stormen för högerpopulismen.

I minst 40 år har DN på ledarplats drivit en hårdför argumentation för avregleringar, privatiseringar, marknadsutsättning och periodvis också teknokrati. Denna politik har segrat över hela linjen och tagit sig in även i socialdemokratins maktbärande skikt.

Det Wolodarski vägrar se är att den marknadsliberala politik han själv och tidningen företrätt har en mörk baksida:

Den får ojämlikheten att skena. I ett marknadssamhälle med stenhård konkurrens och avreglerade arbets-, bostads-, studiemarknader kommer många att känna sig som förlorare.

Många människor kommer verkligen att bli förlorare.

Smärtan i att vara en förlorare i ett allt rikare samhälle har en enorm sprängkraft.

Demokratin, inte bara i Sverige utan hela den demokratiserade världen är under mycket stark attack. Om faran i detta hot är Peter Wolodarski och jag helt överens. Men vägen till att återigen stärka de demokratiska partier som värnar mänskliga fri- och rättigheter är en grundläggande social förståelse. En avreglerad ekonomi skapar spänningar. När de får pågå i decennier kan de, rätt utnyttjade, ge extremhögern kraft att omkullkasta demokratin.

Globalisering, skattesänkningar och privatiseringar gynnar dem på toppen. Jag har inget minne av att DN:s ledarsida en enda gång argumenterat för någon åtgärd som skulle utjämna dagens skenande ojämlikhet eller ge de lägsta skikten ökad trygghet.

Människors väg till auktoritära partier är naturligtvis en komplicerad historia, men att räkna bort den otrygghet nyliberalismen återinfört eller dagens extrema snedfördelning av inkomster och kapital gör varje åtbörd som handlar om att på ett ohlinskt sätt tillrättavisa medborgarna, till en återvändsgränd.

Hur ser du på ojämlikheten och nyliberalismens ansvar, Wolodarski?

 

Daniel Suhonen

Länk till originalartikel: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/gPALra/dn-skapade-hotet-mot-demokratin


Katalys på sociala medier

        

Missa inte exklusiva erbjudanden och inbjudningar till spännande evenemang – börja prenumerera på Katalys nyhetsbrev!

Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår personuppgiftspolicy